Le Roc Foucaud
placeholder
menu
Menu

Historie van Le Roc Foucaud

(vrij vertaald; de rots van de haviken)

Le Roc Foucaud is een ruim 200 jaar oud domein. De oude platanen voor het huis hebben een omtrek van ca. 6 meter.

Wat we weten is dat het huis in eerste instantie is gebouwd als directiewoning voor de knopenfabriek naast ons. In Frankrijk woonde het personeel doordeweeks op het domein, aangezien de afstand woon-werkverkeer te ver was. Het huis had twee ingangen, één voor de eigenaar en één voor het personeel.

Tussen het huis en de schuur (wat nu feestzaal is) stond een watermolen die de energie opwekte voor de trommels in de knopenfabriek, waarin de knopen werden gepolijst. De knopen werden in het verleden nog gemaakt van de hoorns van een koe!

In de eerste honderd jaar is er een mooi park aangelegd door een landschapsarchitect met speciale en bijzondere bomen. Een aantal staat er nog, allemaal te zien tijdens een parkwandeling.

Er staat ook een 14 m hoge toren (in het verleden gebruikt voor water of elektriciteit) die we gebruiken voor abseilen .

Het domein heeft aan de ene kant van het landgoed een goede begaanbare weg de D7 . De andere kant van het domein is omringd door de Besbre . Er zijn twee eilanden, verbonden met bruggetjes en omgewaaide bomen. Een prachtige waterval is het einde van het domein, een prachtig stukje natuur. Ieder jaar is het hier weer genieten van wat de natuur je brengt.

In de tachtiger jaren is de knopenfabriek gesloten en is het huis omgebouwd tot een Colonie de Vacances. De meeste kinderen in Frankrijk gingen niet met hun ouders op vakantie, maar gingen naar een vakantiehuis. Ook Le Roc Foucaud werd er één met alle voorzieningen voor de kinderen: zwembad, tennisbanen, midgetgolf, voetbal- en volleybalveld. De ouderen in het dorp genoten van de jeu-de-boulesbaan.

Helaas heeft het huis een aantal jaren leeg gestaan, tot in 2005 nieuwe Nederlandse eigenaren het domein hebben gekocht. Een gedeelte van het huis is toen opgeknapt en 5 kamers zijn tot chambre d’hotes omgetoverd. Helaas werd de vorige eigenaar ziek en is weer naar Nederland verhuisd in 2008.

In september 2008 mochten wij, Robert en Anja beiden geboren in 1963, het huis op onze naam schrijven bij de notaris. De verhalen hoe één en ander hier gaat, zullen we u vertellen onder een genot van een wijntje en bij de warmte van het kampvuur.

Indien u nog meer wilt weten over wie, wat, waar, neem dan gerust contact met ons op.


Informatie Frankrijk / Auvergne

Nederland heeft gemiddeld 403 inwoners per km2. Frankrijk heeft gemiddeld 115 inwoners per km2.

Frankrijk heeft meer ruimte, meer agrarische gebieden en vooral ook meer natuurgebieden dan Nederland. Dat maakt Frankrijk ook zo’n aangenaam vakantieland. Je kunt er te midden van de natuur echt tot rust komen en in de natuur actief zijn: wandelen, paardrijden, zwemmen, fotograferen, sport en spel.

Om Nederland en de Auvergne beter te kunnen vergelijken heb ik zo maar wat saaie cijfers bijeen gesprokkeld.

Oppervlakte Nederland: 41.526 km2 (waarvan 18 % bestaat uit water)
Oppervlakte Auvergne: 26.013 km2

Waar Nederland gemiddeld 403 inwoners per km2 heeft, daar telt de Auvergne slechts 53 inwoners per km2. De Allier, naast Cantal, Puy de Dome en Haute-Loire één van de vier departementen van de Auvergne, kent zelfs nog minder inwoners per km2: 46.

Het dichtstbevolkte deel van Nederland is de provincie Zuid-Holland met grote steden als Rotterdam, Den Haag en Leiden. Het heeft 1227 inwoners per km2.

Amsterdam, heeft 789.846 inwoners (cijfer 2012) op een oppervlakte van 219 km2. Dat komt neer op 4750 inwoners per km2.

De hoofdstad van de Auvergne, Clermont Ferrand heeft een oppervlakte van 42,7 km2 en heeft 142.400 inwoners(2011). Per km2 komt dat neer op 3337 inwoners, aanzienlijk minder dan een stad als bijvoorbeeld Leiden dat 5042 inwoners per km2 telt.

Er zit weinig groei in de bevolking. Vooral op het platteland trekken de jonge inwoners weg naar de steden voor opleiding, werk en de avontuurlijke levensstijl die bij een stad lijkt te horen. In de nabijheid van steden is dan ook wel nieuwbouw te zien, vooral vrijstaande huizen met een perceel grond er omheen. Meer landelijk gelegen huizen worden moeizaam verkocht en dat geldt ook voor de mondjesmaat vrijkomende bouwpercelen. Ze liggen vaak op een te grote afstand van de steden. Bestaande huizen blijken ook vanwege hun indeling en de staat waarin ze veelal verkeren weinig populair bij jonge Fransen. Dit leidt er toe dat oude huizen lang leeg blijven staan en niet zelden in verval raken. 

Een landelijk gebied als de Montagne Bourbonnaise heeft daarom minder inwoners per km2 dan gemiddeld in de Auvergne. Het gehele berggebied kent slechts zo’n 6500 inwoners, gemiddeld minder dan 15 inwoners per km2.

 
Vlaggen

Le Roc Foucaud

Route De Breuil
03120 Saint Prix
Auvergne - Frankrijk

(+33) 0470-967705
en option:
(+33) 06-02196987

info@lerocfoucaud.com


Google Maps

Social Media

Copyright 2015 Le Roc Foucaud | Website by Webjem